10 JUNI • 11.00 - 13.00 UUR • INLOOP 10.30 UUR 

Mini Symposium 

‘Waar de taal ophoudt…’

Een filosoof, een dichter en een beeldend kunstenaar nemen u mee in hun beschouwing op dit thema. Muzikaal en kunstzinnig ingebed, in dialoog met elkaar en in debat met het publiek. 

Entree: €0,00
Gratis kaarten reserveren vanaf 1 mei 2017

Daan Keij
Kinderlijke verwondering: wat vooraf gaat aan de taal
Als we vragen naar waar de taal ophoudt zijn we geneigd te denken aan iets dat voorbij gaat aan de taal. Daan zal stilstaan bij de fase vóór de taal: de kindheid. Het jonge kind dat nog opgevoed moet worden is nog louter mogelijkheid tot taal, cultuur, instituties etc. In de hedendaagse filosofie van o.a. Lyotard en Agamben wordt de figuur van het kind ingezet om te wijzen op deze pure mogelijkheid die in het menselijk bestaan verankerd is. Veeleer dan te menen dat kindheid een levensfase is die je ontgroeit, benadrukken zij het belang van kindheid in de volwassenheid, als mogelijkheid tot vernieuwing, creativiteit en een uitweg uit de eeuwige wederkeer van hetzelfde.
Daan Keij heeft filosofie gestudeerd aan Tilburg University en is momenteel researchmasterstudent filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij schrijft zijn masterthesis over de notie getuigenis in het werk van de filosofen Jean-François Lyotard en Giorgio Agamben.

Monica Boschman
Waar de taal ophoudt, ontstaat poëzie
De werkelijkheid laat zich niet vangen in taal. In elke poging raak je iets kwijt, tot je voorbij de taal gaat en de poëzie ontdekt. Daar raken woorden meerdere werkelijkheden, komen de doden tot leven en word je geraakt zonder het geheel te begrijpen. Dichter Monica Boschman neemt ons mee op een korte reis langs de poëzie van een aantal dichters: van Kopland tot Tranströmer, van Gerlach tot Szymborska. Ze laat zien hoe poëzie ritmisch de taal van ons stervelingen voorbij danst. Om in de stilte van witregels en marges weer tot rust te komen.
http://www.52gedichten.nl

Anook Cléonne
Dwalen zonder taal

Het leven is prachtig, maar snappen hoe te leven… Hoe nu mens te zijn?
Waar vinden we de opening?
Of is op zijn minst het begin van een touwtje.
Een houvast langs de afgrond

Waar kantelt het grote NIET weten in het WETEN?

Die honger en vraag, die onrust is mijn drive en het thema van mijn al mijn werk.
Waar zit de schoonheid.
Wat maakt leven leven.
Wat is het zwarte, en kan dat ook wit zijn? Of worden?
Mijn landschappen zijn mentale symbolische landschappen waarin ik ruimte creëer om te dwalen.
http://anookcleonne.nl

Peter Brouwer
Schrijver, vertaler en theatermaker.
Peter Brouwer studeerde Duitse Taal- en Letterkunde in Utrecht. Najaar 2017 verschijnt zijn debuutroman Het Siamees moment bij uitgeverij In de Knipscheer. Eerder publiceerde hij drie dichtbundels, Landdieren en Mascara en Brief aan wie niet bestaat.  Zijn poëzie verschijnt regelmatig in bloemlezingen en in landelijke tijdschriften. Brouwers werk is een aantal keren bekroond of genomineerd. Daarnaast is Brouwer actief als muzikant/theatermaker. In die laatste hoedanigheid toerde hij de afgelopen jaren in Nederland en Vlaanderen met muziektheater rondom Jacques Brel. Momenteel treedt hij solo op met lezingen en theater, waarin hij aan de hand van persoonlijke verhalen de spagaat van muziek en literatuur belicht, zichzelf begeleidend op accordeon en piano.
http://www.peter-brouwer.com

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178