Rietje de Bijl   2207 0080

vr/za/zo 4 t/m 21 april 2025
Expositie Rietje de Bijl en Els Rollé
Schilderijen en objecten

11-17 uur 

Ruimten van Ruimten
‘Ruimte’ is letterlijk een ruim begrip. Er is de fysieke ruimte die we met onze zintuigen waar kunnen nemen. Ruimte waarin we ons kunnen bewegen door te reizen, binnen in ons eigen huis of juist buiten in een wereld die groter is dan je in een oogsopslag kunt overzien. Maar er is ook een niet-fysieke ruimte, daar waar je je als mens ongezien waant. Die innerlijke ruimte is waar creativiteit begint, want ook daar kun je onderweg zijn in de eindeloze mogelijkheden van de verbeelding. Het is de plek waar indrukken en ideeën landen en worden omgevormd tot iets wat op een nieuwe manier tot uitdrukking kan komen.

Al 35 jaar lang legt Rietje de Bijl die ruimten, binnen en buiten, tastbaar en abstract, vast in haar werken. Speciaal voor deze expositie werkte zij aan 35 kleine schilderijen die de bezoeker een inkijkje geven in de thema’s, materialen en vormen waar zij mee werkt.

Als boekbinder maakt Els Rollé in opdracht uiteraard boeken, en soms ook dozen die daarbij horen. Inmiddels experimenteert zij met vrijere vormen waarin ze niet meer uitgaat van de inhoud die bij een doos hoort, maar de doos als ding op zichzelf als uitgangspunt neemt: een object dat ruimte inneemt én ruimte biedt.

Els Rollé   foto

Els Rollé

Ik ben boekkunstenaar en maak meestal niet de inhoud, maar de ‘uithoud’* van boeken.
Een boek moet je kunnen vasthouden en kunnen lezen, als je het dichtdoet moet het plat zijn, en het moet in een kast kunnen staan. Of toch niet? Misschien hoeft een boek niet recht(hoekig) en plat te zijn, misschien hoeft het niet ….. te zijn wat je denkt dat het zijn moet? Precies daar komt boekKUNST om de hoek kijken. Als boekkunstenaar experimenteer ik met vormen en materialen. Ik probeer daarbij recht te doen aan de inhoud van het boek, en meestal ook aan het gebruik (zodat je het in principe nog kunt lezen).

Naast het maken van boeken en de daarbij horende dozen, ben ik aan het experimenteren met vrijere vormen. Bij het maken van boeken en functionele dozen gaat het in eerste instantie om de inhoud. Je moet dus vooraf precies weten wat je gaat doen en dat vervolgens heel secuur uitvoeren, want het eindproduct moet natuurlijk wel werken en passen. Maar wat gebeurt er als je dozen gaat maken waarbij je de inhoud loslaat, en niet op voorhand bepaalt wat die zal zijn? Bij het vervaardigen van vrije vormen kun je het materiaal zélf meer ruimte geven, zodat ook toeval en creatieve ingevingen het eindproduct meebepalen. Dat levert nieuwe en spannende uitdagingen op.

Ik woon en werk in Tilburg, in het Museumkwartier, te midden van talloze inspirerende ateliers. Ik volgde de opleiding Boekkunst aan de Academie Berchem in Antwerpen (specialisatie: papieren boekbanden) en heb daarnaast vele workshops gevolgd bij diverse boekbinders. Sinds 2007 werk ik als zelfstandig (boek)kunstenaar.

 *‘uithoud’ is een woord van Kees van Kooten

 www.elsrolle.nl

Rietje aan het werk

Rietje de Bijl

Al van jongs af aan ben ik geboeid door de kracht van beelden. Ik oriënteerde me aanvankelijk breed, volgde diverse textiele opleidingen en bekwaamde me in een grote variëteit aan ambachtelijke handwerktechnieken, voordat ik mijn aandacht volledig richtte op het schilderen. Mijn opleiding aan de Vrije Hogeschool voor de Kunsten in Driebergen smaakte naar meer en werd aangevuld met zowel specialisatiecursussen op diverse vakgebieden als op het terrein van persoonlijke ontwikkeling. Ik had mijn thuis gevonden.

 Uit de volle breedte van het leven haal ik mijn inspiratie: reizen, teksten, indrukken uit het dagelijks leven, alles kan dienen als uitgangspunt voor een nieuw werk. Wat ik maak is dan ook niet onder één noemer te vangen wanneer het gaat om stijl, materiaalgebruik, thematiek of vorm. Elke impressie die vraagt om in beeld te worden vertaald, vraagt om een eigen stem en stempel.

Wat in al mijn werken telkens weer terugkomt is een gelaagdheid die ik tijdens het werken ervaar. Niet het resultaat, maar veel meer het proces is leidend als ik in mijn atelier aan het werk ben. Pas al schilderend kom ik erachter wat mij die diepe ervaring geeft, waarmee ik aan het werk ben. Als de schillen van een ui pel ik mijn eigen ervaring af, terwijl het werk onder mijn handen groeit.
De laatste regels uit het gedicht ‘Wat zij wilde schilderen’ van Judith Herzberg verwoorden mijn werkproces dan ook heel treffend: ‘het onomlijnde blijft onomlijnbaar lokken.’

 www.rietjedebijl.nl

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178