SwimmingSeurat

24/25/26 en 31 mei en 1/2 juni 2024
Expositie Betsie Schepers van Loon en Tarja Laine
Beelden en schilderijen

11-17 uur 

Reflecties in Kunst
In mei 2024 nodigt Stichting Kunst in het Kerkje je uit om de grenzeloze creativiteit van het duo Betsie Schepers van Loon en Tarja Laine te ervaren. Hun gezamenlijke passie voor het verkennen van menselijke kwetsbaarheid en de zoektocht naar evenwicht in relatie tot de omgeving wordt weerspiegeld in hun beeldhouwwerk en schilderkunst, die de kijkers uitnodigen om de wereld met een frisse blik te bekijken. Bezoekers zijn welkom om de expositie te bewonderen in het Vincentiuskerkje..

IMG 20240111 095114 resized 20240111 052506212

Betsie Schepers van Loon

Na mijn pensionering als docent volwasseneneducatie ontdekte ik per toeval het beeldhouwen, na jarenlang tekenen en schilderen. Aanvankelijk hakte ik koppen/portretten uit steen en volgde lessen bij diverse kunstenaars. Tijdens mijn zesjarige opleiding beeldhouwen aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, België, werd de focus gelegd op de studie van de menselijke figuur. In mijn vrije werk probeerde ik de zoekende mens op keerpunten van zijn leven te vangen in jute, hout, ijzerdraad, lood en andere materialen. Ik studeerde af op het onderdeel conceptuele vormgeving met mijn project "Kantelend leven", en rondde ook het onderdeel figuratief met succes af. De laatste tijd werk ik voornamelijk in brons, zowel in opdracht als voor mijn eigen vrije werk. Mijn werk draait om de kwetsbare, onzekere mens in relatie tot zijn omgeving, met thema's als ouder worden, verlies en vergankelijkheid. Ik zoek naar een evenwichtige balans tussen spanning, uitdaging en acceptatie, al is het maar voor even.

Betsie Schepers van Loon — K26 - Stichting Kunst en Cultuur Oss HeadshotTarjaLaine

Tarja Laine 

Ik kom oorspronkelijk uit Finland, maar ik woon al meer dan twintig jaar in Amsterdam. Aan de Wackers Academy voor Figuratieve Kunst heb ik een vijfjarige opleiding in beeldende kunst gevolgd en ben ik afgestudeerd bij Sam Drukker. De techniek van nauwkeurig waarnemen die ik op deze academie heb geleerd, vormt nog steeds de basis van mijn benadering, die zowel klassieke als eigentijdse methoden omvat. Daardoor eindigen mijn schilderijen vaak ergens tussen figuratief en abstract in. Ze zijn een reactie in kleuren en lijnen op de materie van organische vormen in de zichtbare wereld. Hoewel de natuur vaak mijn inspiratiebron is, beelden mijn schilderijen niet alleen onderwerpen af. Mijn doel is eerder om mijn eigen manier van kijken naar de natuurlijke wereld te begrijpen: de kleuren, patronen, vormen en ritmes. Omdat mijn schilderijen geen figuratieve interpretatie hebben, zijn ze oefeningen die laten zien wat er gebeurt als je stilstaat om nauwkeuriger te kijken. Je ziet hoe de wereld zich voor je ogen ontvouwt in onverwachte kleuren en vormen, terwijl je met gevoel aan het onderwerp denkt.
Ik ben ook geïnteresseerd in het creatieve proces zelf, wat ik bijvoorbeeld probeer te tonen door bewust delen van mijn schilderijen ‘onvoltooid’ te laten. Ik ben geïntrigeerd door de uitspraak die aan Paul Valéry wordt toegeschreven: "een kunstwerk wordt nooit werkelijk voltooid, maar verlaten". Daarom onderzoek ik regelmatig in welk stadium dit ‘verlaten’ van het kunstwerk op zijn vroegst gepast is. Niet omdat het creatieve proces zelf te vermoeiend is geworden of verveling oproept, maar omdat het schilderij zelf dwingt om verlaten te worden.

Tarja Laine | Painter

.

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178