Mirjam Withaar

26/27/28 april en 3/4/5 mei 2024
Expositie Sarah van Rossem en Mirjam Withaar
Monoprint en natvilten

11-17 uur 

In april 2024 tonen Sarah van Rossem en Mirjam Withaar hun prachtige werken in het Vincentiuskerkje in Velp bij Grave. Deze twee getalenteerde kunstenaars gebruiken monoprints en vilt als mediums om hun creativiteit tot uiting te brengen, waarbij de natuur als hun voornaamste inspiratiebron dient. De expositie is open op de vrijdagen tot en met de zondagen van 26, 27 en 28 april, en 3, 4 en 5 mei 2024, van 11:00 tot 17:00 uur. Het Vincentiuskerkje bevindt zich op het adres Pastoor Loefsweg 1 in Velp bij Grave, waar bezoekers worden uitgenodigd om zich te laten betoveren door de natuurlijke verbeeldingen van deze twee kunstenaars.


BLOOMING
Groene scheuten, varens die langzaam open buigen, bloeiend mos wat zich verspreid over de bosbodem. In deze expositie laten beide kunstenaars hun ervaring met de natuur om hen heen zien. Welke details worden zichtbaar wanneer je stilstaat en de geuren van het bos inademt?
Beide kunstenaars laten zich fascineren door de vergankelijkheid van de natuur, waarin de voortdurende transformaties en dynamiek een belangrijke bron van inspiratie vormen. Van dode bomen die bruisen van leven dankzij knalgroene korstmossen tot het skelet dat overblijft van een blad op de bosgrond in de herfst. Met een scherp oog voor detail in natuurlijke groei, bloei en sterfprocessen weten ze de kijker telkens weer iets nieuws te laten ontdekken.
De kunstwerken die tijdens deze expositie te zien zijn, zijn gemaakt met de technieken van natvilten en natureprinting. Laat je meenemen in de groene wereld van Sarah van Rossem en Mirjam Withaar.

Sarah van Rossem (002)

Sarah van Rossem

De natuur blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie voor Sarah. Ze voelt voortdurend de drang om te creëren, om vast te leggen wat er in de natuur aanwezig is. Vaak doet ze dit op een basale manier, door letterlijk vormen en structuren uit de natuur af te drukken. In andere gevallen krijgt haar werk een zekere abstractie, waarbij een plant, mos, berg of dier de inspiratie vormt voor een kunstwerk. De flora is constant in beweging, met bloei, groei, verval en verschillende verschijningsvormen gedurende dit hele proces.
Met behulp van de etspers kan Sarah deze verschijningen uiterst nauwkeurig vastleggen, bijna fotografisch weergegeven en voor altijd bewaard. Onder de etspers worden haar indrukken van de natuur omgezet in afdrukken, als een document van het landschap.

Sarah vertelt "Bossen en bergen hebben op mij een enorme aantrekkingskracht. Ik heb veel langere trektochten gedaan in afgelegen en hoge gebieden zoals de Himalaya, de Andes, IJsland, Patagonia, de Dolomieten, Alaska en Mongolië. Het eindeloos verdwalen zorgt voor een bepaalde beleving. Wandelen is voor mij onlosmakelijker verbonden met mijn kunstenaarschap. Wandelen zorgt voor ontspanning, rust én ruimte. Hierdoor kom ik tot nieuwe ideeën en inzichten. Zoals die ene keer, nog net voor het einde van de boomgrens in de Himalaya in Nepal trof ik prachtige loshangende boombast aan, die moest mee naar huis om verwerkt te worden in een afdruk.
Tijdens het wandelen gaat het kijken langzaam over in zien en juist dat zien is essentieel voor mijn beeldend werk. Ik kan helemaal opgaan in microwerelden zoals korstmossen, bladnerven en schorsen. Tegelijkertijd heb ik ook oog voor het groter geheel, de immense ruige desolate landschappen. Wanneer je dagen tot wekenlang rondloopt in de natuur en blootgesteld wordt aan de weerselementen voel je als mens heel erg klein en kwetsbaar, voor mij is dat het ultieme gevoel van vrijheid".

www.sarahvanrossem.com 

A (75 van 121) bewerkt kopiëren   goed (001)

Mirjam Withaar

Textielkunstenaar Mirjam Withaar heeft een onlosmakelijke band met de natuur. In haar atelier in Maastricht transformeert zij wol tot verfijnde wandobjecten van vilt.

“Een groot deel van mijn werk is het verzamelen van beelden en verhalen die buiten in de natuur te vinden zijn. Natuurlijke structuren zoals de grove schors van een boom, bladskeletten, stenen in allerlei vormen en maten. Als ik buiten aan het wandelen ben gaat het niet om de afstand die ik afleg, maar om de dingen die ik om me heen zie. Dit betekent soms door je knieën door de varens heen turen. Kleine details te zien, de waterdruppels op een blad, het avondlicht op de bosbodem en mini korstmossen op een dode boomstam. De vergankelijkheid van alles wat groeit en leeft, leg ik vast in mijn werk, waardoor het tijdloos wordt. Op die manier vang ik herfstkleuren en stagneer ik het proces van verval. Opeens krijg je alle tijd om te kijken naar een grillig gat in een herfstblad of korstmos op een dode boomstam”.

Mirjam beschouwt het werken met wol als een ambacht met eindeloze ontdekkingsmogelijkheden. Het hands-on bezig zijn met het materiaal, de zachte textuur van de wol, en het zien transformeren tot een krachtig stuk vilt blijven haar telkens weer verbazen. Ze ervaart een constante verwondering omdat ze realiseert dat het maken van vilt slechts water en zeep vereist, wat een puur gevoel geeft en haar aanzet tot voortdurende creatie.

www.mirjamwithaar.com/over-mirjam 

.

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178