In de maanden september, oktober en november 2022 wordt de landelijke Triënnale Grafiek 22 gehouden. In vele musea, galeries, kunstcentra en werkplaatsen en bij kunstenaars in hun ateliers aan huis. Kortom op heel veel plaatsen kun je genieten van grafiek. Het Kerkje in Velp bij Grave is één van die plaatsen. Stichting Kunst in het Kerk presenteert op 14, 15, 16 en 21, 22, 23 oktober ( vrijdag, zaterdag en zondag ) van 11 tot 17 uur vijf grafici die hun werk daar laten zien. Iedere exposant geeft er een totaal andere invulling aan, aan de vele mogelijkheden die binnen de kunstvorm ‘grafiek’ zijn. Het Kerkje Velp vind je aan de Pastoor Loefsweg 1 in Velp bij Grave.
Deze twee weekenden besteedt ook Art Partner Kunstuitleen in het Bronkhorstklooster aandacht aan de landelijke Triënnale Grafiek 22.
De etsen van Ad Arma zijn droombeelden, hij maakt ze op associatie. Het zijn reisimpressies en droomvertellingen met een vleugje mythologie, ritme en kleur. Ze zweven een beetje in de tijd en zwaartekracht valt weg. De gestalte die vaak figureert in de etsen staat voor ‘gedeelde kwetsbaarheid’. Grafiek is de huid van een plaat bewerken. Krassen, schuren, boren, slijpen, zuren en gaandeweg tot afdrukken overgaan. Vervolgens inkten, afslaan en afdrukken. Tijd telt niet, uren en uren werk. Veel ambacht en doorwerkend tot er een afbeelding komt. ‘Ze maken zichzelf en ik ben de hand’.
In 1992 studeerde Jeanet Kingma af aan de Art & Design Academie ArtEZ in Arnhem. Na enkele jaren in het onderwijs te hebben gewerkt, richtte zij zich me meer en meer op haar eigen beeldend werk.
Op deze expositie in het Kerkje in Velp laat zij naast haar houtdrukken vooral kunstenaarsboeken zien die ze de laatste jaren heeft gemaakt. ‘Een boek is voor mij een wereld op zich, die je dichtbij kunt halen door te bladeren’. Daarnaast schrijft zij voor kinderen. In het voorjaar van 2021 kwam haar derde kinderboek, Mysterie in de Moestuin uit bij Uitgeverij Clavis.
Sonja Reedijk heeft zich tijdens en na haar opleidingen vooral verdiept in het scheppen van papier.
Ze experimenteert hiermee op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Naast het maken van ‘ruimtelijke’ vormen verwerkt ze groente en fruit in haar werk en maakt ze gebruik van de sashiko borduurtechniek op haar grafische werk.
Ze is afgestudeerd, Vrije grafiek, aan de Stedelijke Academie voor Plastische Kunsten (SAPK) te Genk (B) met laureaat, waarna ze ook de 2-jarige vervolg opleiding Specialisatie Grafiek en Papierscheppen met succes heeft afgerond.
Kassiël Gerrits werkt sinds 1988 met houtsneden. Deze techniek wordt door weinig westerse kunstenaars toegepast. Gerrits geldt op dit gebied als een meester. Zijn werk, waarin hij voornamelijk gebruik maakt van lijnen en vlakken, laat zich kenschetsen als beheerst en rustgevend. Zelf noemt hij zich overigens geen kunstenaar, maar een prentenmaker. Werk van Gerrits kun je onder meer vinden in het Kunstmuset in Trondheim, de Nijmeegse Commanderie van Sint Jan, het Sprengel-Museum in Hannover en het Museum Schloss Moyland in Till-Moyland.
Voor Guus Verzellenberg is ‘kijken’ altijd zijn eerste inspiratie. Kijken naar mensen, landschappen, licht, kleur en natuurlijk andere kunst. Als kijker heb je veel te zien. Die beleving in beeld en vorm uitdrukken is een levenslange passie. Het plezier in experimenteren en spelen met vorm en materiaal voeden ook het onderzoek naar de essentie van ‘het beeld’. Hoe kunnen vereenvoudiging en verstilling de zeggingskracht van het werk versterken? In dat onderzoek betrekt hij ook in de ambachtelijke uitdagingen die het grafisch werk mee brengt.
Materiedrukken waarbij reliëf, gebruik van carborundum en andere toevoegingen in de inkten en samenstelling van papier bijdragen aan het uiteindelijk resultaat. Het hergebruiken van allerlei soorten papier biedt hierbij een extra dimensie.
Dit alles leidt tot heel divers werk.
.
Delen
Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178