Rob van Niekerk met ‘Krachtwielen’

Het Paasweekend, Goede vrijdag 15, Paaszaterdag 16 en de twee Paasdagen 17 en 18 april en het daaropvolgend weekend met vrijdag 22, en zaterdag 23 en zondag 24 april bijt Rob van Niekerk het spits af van een herstart van exposities en concerten met zijn expositie ‘Krachtwielen’. Deze expositie wordt georganiseerd door Stichting Kunst in het Kerkje. Na een flinke periode van stilte, reorganisatie en het opnieuw opstarten komen er weer met regelmaat activiteiten.  
De openingstijden zijn alle genoemde dagen van 11 tot 17 uur. De locatie is het Kerkje, Pastoor Loefsweg 1 in Velp bij Grave.

Poëtische verstilling en ruimte
Rob van Niekerk komt sinds 1976 regelmatig op de Wadden. Eerst als bedenker van de Zeilgenieters van de Waddenzee, later als bedenker van Horizontoer, een varend festival. De afgelopen 10 jaar ook om zichzelf ‘leeg te laten lopen’ van de hectiek van alledag.
Dat opzoeken van leegte, ruimte en stilte kan natuurlijk prachtig in het Kerkje in Velp, te midden van de Drie-eenheid, een plekje dat rust en stilte uitstraalt. Het worden prachtige momenten van verstilling in de fraaie entourage  van het Kerkje.

Krachtwielen
De oude indianen hadden bijzondere rituelen, één van deze rituelen was het maken van krachtwielen. Een persoonlijk krachtwiel is een symbool dat staat voor wie je bent en waarin je zieledoel zichtbaar wordt.
Het ontstaan van de krachtwielen, is altijd anders, worden ter plekke gemaakt en Rob weet nooit van tevoren hoe het zal gaan.: ‘Eerst laat ik mezelf versmelten met een plek. Op een gegeven moment is er hét moment om te beginnen. Ook dat is telkens, ook voor mijzelf,  verrassend. Ik weet nooit waaraan en hoe ik zal beginnen. Nadat de eerste schelpen gelegd zijn ontstaat een soort organisch ritme en is het creëren een spel tussen geest en natuur. Tijd verdwijnt en hij beseft dat er geen tijd is'.

Een bevlogen mens
Rob is een bevlogen mens, eigenzinnig en eigengereid. In alle opzichten een aanwezig mens,  die vol in het leven staat maar zich ook bewust is van de vergankelijkheid. Dit is in een notendop de basis van de prachtige strandkunst die hij maakt: Kunst op- maar vooral van het strand, gemaakt om in zijn volle schoonheid Weer meegenomen te worden door de zee waar het ontstond.
Rob van Niekerk, (1958) groeide op in Gouda. Door een schoolreisje kwam hij in contact met authentieke zeilschepen en de Wadden. Hij verloor zijn hart aan dit prachtige gebied, reden om deze tripjes te blijven organiseren.

Meer info: www.kunstvanhetstrand.nl 

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178