1 T/M 23 FEB 2020 • ZA + ZO 11-17 u 
Marijke Eken en Ingrid Sewpersad
TEXTIEL EN FOTOGRAFIE

Marijke Eken 
TEXTIEL

De uitspraak van Rumi: “Let the Beauty of what you Love, Be what you Do” is mijn motto.
Toen Marijke Eken voelde dat zij moest kiezen tussen klei (beeldhouwen) en textiel, werd het textiel; haar eerste liefde.
Natuurlijke materialen zijn ook haar eerste liefde: “Mijn handen voelen het materiaal; zijde, wol, katoen, linnen zijn eerlijk en oorspronkelijk. Er is een bron in mij waarmee ik verbonden ben. Deze bron zie ik voor me als een soort baarmoeder van de ziel. Een verborgen omhulde ruimte, onzichtbaar, donker, omhuld en heilig; een plaats waar beelden groeien en die ik zichtbaar kan maken”. Het werk van Marijke Eken is sterk intuïtief. Haar handen, ogen en ziel weten wat ze willen uitdrukken.
Voor Marijke Eken zijn het de draden die haar verbinden met haar innerlijk. Hoe meer ze verbonden zijn met haar ziel, hoe meer ze verbonden zijn met haar omgeving, de mensen, de bloemen, de bomen, de dieren, de Bron.


https://www.mekenart.com/

INGRID SEWPERSAD (1956)
FOTOGRAFIE

Ingrid Sewpersad maakt ‘Alu-Landschappen’ . Van oorsprong grafisch vormgever, bleef de autonome kunst haar boeien. Door de jaren heen ging ze steeds meer op onderzoek uit met potlood, penseel en camera. Inspiratie vond ze o.a. in het rivierenlandschap rond Nijmegen. Dit resulteerde in een serie alu-landschappen. De alu-landschappen zijn afdrukken op aluminium die in hun sfeer uniek zijn. Door rechtstreeks op het aluminium te printen ontstaan prachtige sfeerbeelden van landschappen die zich kenmerken door mystiek en tijdloosheid. Het zijn landschappen die er nog wel zijn maar misschien ook wel niet meer. Met haar alu-landschappen probeert Ingrid Sewpersad de beschouwer te laten dromen. Het zijn reflecties van wandelingen, de natuur zoals die achterblijft in de herinnering.
Ook is Ingrid Sewpersad al geruime tijd bezig met het fotograferen van intrigerende beelden in de openbare ruimte die daar ontstaan doordat derden die hebben aangebracht op trafokasten, muren, asfalt etc. Het fascinerende is het toeval dat de compositie maakt: het residu van het maken van een zeefdruk, de resten van een poster op een trafokast, vervolgens weer met graffiti bewerkt, waarbij het weer ook een duit in het zakje doet. Door al deze handelingen wordt door verschillende interventies een nieuw beeld samengesteld wat een eigen connotatie heeft. Sommige van deze beelden laat zij ongemoeid omdat ze de compositie mooi vindt zoals die is. Andere bewerkt ze met diverse materialen en geeft ze er een andere dimensie aan. Opleiding: Kandidaats Nederlandse Taal en Letterkunde, Grafische School Utrecht (deeltijd) en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, (deeltijd grafische vormgeving (1996-2000)).    

http://www.ingridsewpersad.nl/

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178