Expositie Jong Talent 2020
Een bijzondere expositie waarbij jonge kunstenaars uitgenodigd worden hun werk te laten zien en toe te lichten. De exposanten zijn alumni uit verschillende academies van Nederland en staan aan het begin van hun loopbaan. Dit jaar hebben we vijf kunstenaars uitgenodigd uit Den Bosch, Utrecht en Arnhem.
Femke
van Eijndthoven
SCHILDERIJEN
'Het fijngevoelige werk van beeldend kunstenaar Femke van Eijndthoven begint vanuit haar fascinatie voor de natuur. Ze richt haar aandacht op lichtval, het bewegen van water, het ruisen van de wind, of juist de stilte van een weidse vlakte.
In haar schilderijen krijgen deze zintuiglijke ervaringen van de natuur een nieuwe en bijna abstracte gestalte. De verstilling die ze in de natuurverschijnselen ervaart, worden in haar werk zichtbaar.
Subtiel en vol experiment, zie je in de schilderijen zachte kleurnuances en diepe tinten ontstaan, afgewisseld met een spel van licht. Beelden waarin de toeschouwer kan verdwijnen en nieuwe subtiliteiten kan ontdekken. '
Marloes Vreeswijk
INSTALLATIE
Als kind vond ze steeds opnieuw een plek om een hutje te bouwen waar ze precies in paste.
Een plekje voor zichzelf, zonder grote mensen, zonder regels. Het maken van zo’n ruimte isvoor velen herkenbaar. Het gevoel wat deze plek haar als kind gaf, de onbevangenheid, is wat Marloes in haar werk blijft zoeken.
Marloes maakt safe spaces. Als kunstenaar en burger bevraagt zij haar positie. Ze vraagt zichzelf vooral af: waarom? Waarom is iets zoals het is? Waarom worden bepaalde handelingen als normaal gezien? Door afstand te doen van de verwachtingen die zij ervaart als burger, schept zij haar eigen voorwaarden en probeert ze op een andere manier het begrip ruimte te bevragen en hier invulling aan te geven.
Het innemen en eigen maken van een ruimte noemt ze een safe space. Altijd in een andere vorm creëert ze ruimtes die draagbaar en verplaatsbaar zijn. Dit uit ze in de vorm van textiel(kostuum en tapijt) en keramiek (objecten en sieraden). De maten en contouren van haar eigen lichaam vormen de basis. Hoe neem je ruimte in en hoe geef je hier invulling aan?
Marloes is zich ervan bewust dat ze zichzelf lange tijd heeft gedragen naar de verwachtingen van de ander. ‘Wie ben ik als ik deze verwachtingen loslaat en hoe ziet de ruimte eruit die ik dan inneem?’
https://marloesvreeswijk.nl
Chantal Linssen
SCHILDERIJEN
Chantal Linssen is gefascineerd door hoe mensen zich in de alledaagse drukte kunnen afsluiten van de buitenwereld. In zichzelf gekeerd, afdwalend in gedachten, starend in het niets. In haar recente schilderijen (Urban Solitude serie) toont Chantal momentopnames uit het hedendaagse leven. Door deze te vergroten onderzoekt ze hoe het individu zich verhoudt tot de massa, de alledaagse drukte en de prikkels die daarbij horen. Het proces van fragmenteren en spelen met kleur en formaat resulteert in beelden waarin vluchtigheid, verstilling en desolatie samenkomen.
https://chantallinssen.nl/
Dionne van Dun
GRAFIEK
Dionne van Dun, 1994 geboren te Eindhoven, autonoom kunstenaar en recent afgestudeerd aan de kunstacademie Artez te Arnhem. Voordat zij de keuze maakte om naar de kunstacademie te gaan ging er een tijd van vier jaar aan een vormgevingsacademie aan vooraf. Hierin was zij continu bezig met wat de klant van haar wilde, maar waar was zij in dit verhaal? Ze miste de aandacht voor de dingen die ze zag in de ontwerpen bij de klant. In een stageperiode kwam Dionne in aanraking met grafiek, er ging een wereld voor haar open! Alles wat zij miste aan waardering, detaillering en aandacht vond ze in de grafiek. Het in oplage drukken werd nooit simpel weg kopiëren, want elke print had zijn eigen unieke waarde, die je vaak pas zag op moment dat je er echt de tijd voor nam. Met dit enthousiasme voor de grafiek ging ze op zoek naar waar ze het ambacht van dit vak kon leren.
Na een intensieve periode op de kunstacademie en een verblijf in een residentie voor kunstenaars in Italië, vielen alle puzzelstukken op zijn plek en vond Dionne de drager van haar werk in haar scriptie. Wat er ook tot heeft geresulteerd dat ze terug is gekomen bij het medium grafiek, waarvoor ze vier jaar geleden haar avontuur aan de kunstacademie begon. Ze is afgestudeerd met onder andere het werk: ‘het zijn de onvolmaaktheden die ons uniek maken’ en de intieme etsen met de titel ‘de sprakeloze zones van het onzegbare’.
https://dionne-van-dun.jimdosite.com/
Lydia
Duijmelinck
GRAFIEK EN KERAMIEK
Lydia Duijmelinck beoogt de intuïtieve en spirituele wereld - die voor haar vanzelfsprekend aanwezig is - zichtbaar te maken aan de toeschouwer. Zowel arbeidsintensieve keramische als grafische werken brengen haar in een meditatieve staat van zijn, die terug te voeren is op een Oosterse esthetiek die beïnvloed is door traditionele Oosterse kunst en filosofie. De twee verschillende media zijn bronnen voor elkaar en daardoor onafscheidelijk. De blauwe en turkooise kleur die vaak aanwezig zijn in haar grafische werk en de op koraal lijkende keramische werken zijn een verwijzing naar de onderwaterwerelden, waar men de wereld op een compleet andere manier ervaart. Onder water is een bepaalde rust die niet gevonden kan worden boven water. In haar werk nodigt ze de toeschouwer uit om deze werelden van kalmte en contemplatie te ervaren."
Delen
Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178