27 APRIL T/M 12 MEI 2019 • ZA + ZO 11-17 u 

Jacobine Bekkers en Carel Retera
HOEDEN, FOTOGRAFIE

Jacobine Bekkers 
HOEDEN

Mooi van Jacobine
De fascinatie voor kleur en de natuur is de onuitputtelijke bron van inspiratie voor de objecten van Jacobine. Objecten die op het hoofd passen en daar voor bedoeld zijn.
Het zijn eigenlijk niet echt hoeden, ze behoedenniet maar zijn een extreem accent op het hoofd van de drager die als het ware zichzelf binnen de omgeving verheft.
Ze mogen ook een prachtig object zijn voor in een museum al zijn ze echt allemaal draagbaar. Soms worden ‘hoeden’ met een speciaal doel gemaakt, zoals voor de opening van theater Het Speelhuis in Helmond. In een zoektocht naar kleur en vorm zijn speciaal twee hoeden gemaakt die bij de sfeer en stijl van dat theater passen.
Sprieten, waaiers, cirkels, buigingen, bij mooi van Jacobine moet er wat gebeuren als je zo’n hoofddeksel ziet. Dat leidt in veel gevallen tot trots, status en grootsheid.
Veel van de objecten hebben ook een verrassing in zich en kunnen verschillende vormen aannemen. Van gesloten naar open, van strak en rechtlijnig naar weelderig en bewegend. 

https://www.kleurtjes.com/

Carel Retera
FOTOGRAFIE

In zijn jeugd werd Carel Retera geboeid door de foto’s in de ”Vakmanschap is meesterschap” bierreclames van Grolsch. Vooral het licht in die foto’s van Paul Huf, fascineerde hem toen. Vanaf die tijd is hij al vele jaren geboeid door fotografie en heeft hij zich dit medium vooral via zelfstudie eigen proberen te maken. Geïnspireerd door oorspronkelijk analoge fotografische technieken vanuit bijvoorbeeld de begintijd van de fotografie.
Vaak is zijn werk geregisseerd en gearrangeerd in de studio maar ook beelden die bij toeval ontstaan of vanuit aandacht voor het bijzondere in gewone situaties. Zijn werk varieert dan ook van abstract, portret, model of naakt tot bijvoorbeeld landschap.
Kan ik de letterlijke en figuurlijke focus leggen op de kern? Altijd met respect en aandacht voor de mens, het onderwerp of de sfeer van het specifieke moment de kern proberen te raken. 
 
Retera probeert te kijken voorbij het voor de hand liggende voorbij het vanzelfsprekende. Nauwkeurige observatie en betrekken van het onderwerp is zijn proces. De uitdaging is om verder te kijken dan de afleiding van wat in eerste instantie opvalt en om het unieke zelf te vangen. Zijn doel is om diegenen die zijn werk zien te inspireren om meer aandachtig naar de wereld om hen heen te kijken, om schoonheid op ongewone plaatsen, in het eenvoudige en in ieder persoon te ontdekken. Maar misschien nog wel het meeste in zichzelf.
Onderstaande quote zegt net als een beeld misschien wel meer dan 1000 woorden.

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178