‘Mensen zoals u en ik’
Mieke Koenen schildert blote mensen, dat doet ze haar hele kunstenaarsleven al en dat zal ze blijven doen. Alles wat ze te zeggen heeft kan ze erin kwijt. Het klassiekste van de klassieke schilderkunstige onderwerpen: menselijk naakt. Maar Koenen is niet op zoek naar ideaalbeelden, het gaat haar om de gewone mensen, mensen zoals wij allen. Misschien juist daarom zijn haar schilderijen niet altijd makkelijk om te zien: we herkennen misschien te veel waar we niet blij mee zijn. Mieke geeft ons bloot. Natuurlijk is precies dat ook de kracht van haar werk. Het is verrassend hoeveel zij weet te vertellen met niets anders dan ons blootje. We staan er soms wat ongemakkelijk bij, maar meestal toch trots en zelfbewust ondanks dat er wel eens wat lubbert en hangt. Daarmee laat Koenen een mensbeeld zien dat een verademing is vergeleken bij al die strakke billen en borsten waarmee de reclame industrie ons bombardeert. Als we echt naar haar schilderijen durven te kijken, dan herkennen we niet alleen de twijfels en de aarzelingen die ons kennelijk eigen zijn, maar ook de moed en de volharding waarmee we in het leven staan. Koenens werk zit vol mededogen. De laatste tijd vallen haar mensen min of meer uit elkaar, alsof we verstrikt raken in onze onzekerheden, in verwarring zijn. Toch levert ook dát hele sterke welsprekende beelden. Kennelijk is ook met onze grondeloze onzekerheid het leven best te leven.

Maarten de Vletter

 http://www.miekekoenen.nl

Ruud Harmsen 
TAFELTJES

Ruud Harmsen  ( Heythuysen 1949 ), opleiding: Akademie voor beeldende vorming  in Tilburg
 
Ik verzamel graag oude stoelen, maar ook oude tafels en andere voorwerpen van hout komen in aanmerking.
Het hout van deze spullen is het uitgangspunt om tafeltjes te maken .
Daarbij schuw ik niet om ook nieuw hout te gebruiken (eiken-, beuken-, esdoorn en notenhout).
En soms slibt er wel eens een stuk tropisch hout of multiplex tussendoor.
De tafeltjes zijn bruikbaar, (om er een vaas of beeld op te zetten) maar een enkele is meer een kunstobject dat louter ter versiering dient. De meeste tafeltjes zijn tussen de 70 en 85 cm hoog en hun oppervlak is maximaal 25 x 25 cm.
De afwerking is in olie of ze worden gelakt. Soms verf ik bepaalde onderdelen.
 
Ruud Harmsen houdt ervan om ambachtelijk te werken, dwz dat hij er naar streeft zijn werk (olieverfschilderijen, linosnedes en houten tafeltjes ) een goede vorm, compositie en een mooi kleurgebruik te geven. Voor zijn schilderijen kan het uitgangspunt heel divers zijn: nu eens zijn het herinneringen aan een vakantie in het mediterrane gebied, dan weer hedendaagse waarnemingen, maar ook beelden uit de kunstgeschiedenis, de archeologie, de fantasie en de literatuur. Daarbij staan de voorstellingen vol met figuren. Opzet is om een beeldend verhaal te vertellen.
Het thema waar alles onder te vangen is heet: “ HET VERLANGEN “.
Verlangen naar eenheid, harmonie, evenwicht en schoonheid.

www.ruudharmsen.info

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178