6 T/M 22 APRIL 2019 • ZA + ZO 11-17 u Goede vrijdag & 2e Paasdag open

Familie expositie Van Rossem
SCHILDERIJEN, BEELDEN, FOTOGRAFIE

In april 2019 gaan vier leden van de familie Ru van Rossem, waaronder Ru zelf samen exposeren in het oude kerkje in Velp. Allen hebben de academie voor de Beeldende kunsten in Tilburg of in Amsterdam gevolgd.
In deze gezamenlijke expositie zal duidelijk te zien zijn dat zij door Ru verbonden en geïnspireerd zijn. In de volksmond zou je kunnen zeggen, dat het beeldend vormen met de paplepel is ingegoten.
Zichtbaar zijn de overeenkomsten die zij met elkaar hebben, namelijk de gelaagdheid in het werk, de dynamiek en de inspiratie uit natuur en cultuur, ieder vanuit zijn eigen visie en techniek.

 Ru van Rossem (1924-2007)  
GRAFIEK

Met zijn vele exposities heeft hij menig hart weten te veroveren door zijn werk. Hij was vooral graficus en maakte vele prenten waarvan degenen die achtergelaten zijn na zijn dood, ondergebracht zijn binnen de stichting Ru van Rossem. Naast zijn etsen maakte hij vele tekeningen en bronzen beelden.
In Ru van Rossem zijn werk namen vooral mens en dier een centrale plaats in. Geïnspireerd door reizen in Afrika, Amerika, Azië heeft hij menig reisverslag van culturen getoond in zijn etsen, zoals zijn bijzondere collectie Afrikaans dagboek.  Ervaringen in zijn leven die in zijn werk terugkomen zijn thema’s zoals oorlog, holocaust, armoede, honger, sport, industrie en mythische verhalen. Opgebouwd in composities, subtiele lijnvoering, kleuren, vormen en een gelaagdheid van zijn hand.
Ru had een geheel eigen etstechniek uitgevonden, door middel van frezen en solderen creëerde hij hoogdruk en diepdruk tegelijkertijd op zijn plaat. Hij gebruikte daarvoor meerdere platen voor een ets. Hij wist door middel van solderen en frezen een dynamiek op de plaat te modelleren die de kracht van mens en dier uitbeelden.

Fiona van Rossem (1957-  ) 
SCHILDERIJEN

dochter van Ru van Rossem, docenten opleiding TeHaTex Mollerinstituut tweede graad en de Academie voor de Beeldende kunsten in Tilburg gevolgd. Fiona is haar eigen weg gegaan en maakt collageschilderijen, werken op papier. Zij is geïnspireerd in de mens die centraal staat in haar werk. Haar levenservaringen zijn terug te vinden in abstracte landschappen en figuratieve vormen die opgebouwd worden door het toepassen van dunne laagjes papier, verf, inkt, textiel en krijt. Er ontstaat een transparante gelaagdheid welk een gevoelige huid wordt. De mens staat symbool, is kwetsbaar in de wereld en bouwt een subtiele gelaagdheid op die ontstaat door alle ervaringen die zij opdoet in het leven. Emoties die op alle fronten getoond worden. Er wordt een beeld gecreëerd die een uiting geeft aan het levensthema die zich op dat moment in het leven voordoet. Kleur, vorm, beweging, ritme en compositie naast contrasten zijn kenmerkend in haar werk evenals het zoeken naar esthetiek in haar abstracte landschappen en figuratieve vormen, de schoonheid en de verrijking van de levenservaringen van de mens. https://www.fionavanrossem.nl/

www.fionavanrossem.nl/

Robert van Rossem (1963-  )  
OBJECTEN

zoon van Ru van Rossem, heeft de vrije academie in Amsterdam gevolgd enmaakt driedimensionaal werk in de vorm van spiegellijsten. Zijn materiaalgebruik is hout en hij bewerkt deze met olie en acrylverf.
Robert is geïnspireerd door de Afrikaanse en Zuid Amerikaanse culturen.  De vormentaal en kleurgebruik boeit hem uitermate die hij gebruikt in zijn eigen vormgeving en is een bron van inspiratie. Geboeid door contrast van vorm en kleur bouwt Robert ritmisch zijn vormen rondom de spiegel in een gelaagdheid waardoor hij ruimte en diepte creëert.  Tevens ontstaat er een dynamiek door middel van de weerkaatsing in de spiegel.

Sarah van Rossem (1990-  ) 
FOTOGRAFIEK

kleindochter van Ru van Rossem heeft de academie voor de Beeldende Kunsten van de Fontys in Tilburg gevolgd en is zich gaan toeleggen op fotografieken. Een combinatie van fotografie en grafiek. (Haar vader is fotograaf en haar opa is graficus.)
Sarah is geïntrigeerd in de nietigheid van de mens ten opzichte van de natuur. Zij maakt vele reizen in Zuid-Amerika en Azië, en dwaalt het liefst rond door de ongerepte grote vlaktes, ruige gebieden en de hoge bergen. De flora en de fauna inspireren haar in vorm en structuur en vormen een startpunt voor haar werk.
Sarah zoekt de grenzen op in haar werk, zowel in de totstandkoming van fotografisch materiaal (het fotograferen in afgelegen gebieden) als in de technieken die ze toepast; waar eindigt de fotografie en begint de grafiek? Sarah speelt met lagen beeldmateriaal in de donkere kamer. Daarbij maakt zij gebruik van allerlei materialen als ondergrond, zoals handgeschept papier, natuurlijk materiaal die samen met fotografie en grafiek een beeld vormen. 

https://www.sarahvanrossem.com/contact

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178