8 T/M 9 SEP 2018 • ZA + ZO 11-17 u

Monumentendag met expositie
DRUKWERK, SCHILDERIJEN EN BEELDEN

Aris Engel, Gerdy Weijnen en Lisetteh

Het ‘Kunstkerkje’ in Velp is de oude R.K. Parochiekerk van Velp en stamt uit de 12e eeuw. Oorspronkelijk een eenvoudig zaalkerkje en in de 13e eeuw uitgebreid. De kerk is een Rijksmonument en eigendom van de gemeente Grave. Sinds 1977 organiseert Stichting Kunst in het Kerkje hier wekelijks op zaterdag en/of zondagen kunstexposities en muziekconcerten. Wilt u meer weten over de historie van het kerkje, lees dan hier verder.

Tijdens dit monumentenweekend is er een expositie van Aris Engel, Gerdy Weijnen en Lisetteh met drukwerk, keramiek en schilderijen.

Over de kunstenaars
Kun je het werk van Aris Engel ‘objet trouvé’ noemen? Misschien niet helemaal, want hij verzamelt gevonden voorwerpen en maakt er via druktechnieken ware kunstwerken van. Voor Lisetteh is etsen het verlengstuk van het tekenen, maar de plaat biedt zoveel meer. Gerdy Weijnen werkt al 15 jaar met klei, elk jaar een nieuw thema. Dit jaar menselijke figuren met bloem, blad en dieren uit de tuin.

Aris Engel
DRUKWERK

Van Zooi naar Mooi
Langs de kant van de weg kun je van alles vinden. Wat het meeste opvalt – naast het gras en de eventuele bloemen – is het afval. Het lijkt erop of iedereen zomaar van alles weggooit. Veel hiervan kan op de één of andere manier hergebruikt worden – recyclen dus. Aris Engel doet dat in een deel van zijn etsen ook; met weggegooid materiaal wordt het dan uploaden in plaats van downloaden. Dat waardeloze materiaal kan variëren van stukken metaal tot weggegooide blikjes. Van plastic flesjes en zakjes tot andere “gevonden voorwerpen”. Al vele jaren gebruikt hij “waardeloos” materiaal om etsen en afdrukken mee te maken. Voordat er een definitieve druk is kunnen er soms weinig, soms veel bewerkingen plaats vinden. Te zien zijn reliëf drukken met en zonder kleur; afdrukken van metalen stukken in zwart wit en meer realistische sfeerbeelden in zwart wit en kleur. Daarnaast enkele zeer gedetailleerde plantendrukken in kleur.

www.arisengel.nl

Lisetteh 
SCHILDERIJEN

Voor Lisetteh is “etsen het verlengstuk van het tekenen, maar de plaat biedt zoveel meer. Het zuurbad doet verrassende dingen met de plaat en voordat de plaat gaat zwemmen zijn er massa mogelijkheden om mee te experimenteren. Maar het heerlijkste van etsen zijn de extra’s die je krijgt. Nadat het geheel door de pers is geweest is er altijd die verrassing van de onthulling.”

lisetteh.com

Gerdy Weijnen
BEELDEN

Gerdy Weijnen werkt al 15 jaar met klei, elk jaar een nieuw thema, dit jaar menselijke figuren met bloem, blad en dieren uit de tuin. In haar atelier geeft ze al jaren keramiek les- en workshops. Haar kennis heeft ze via verschillende opleidingen verkregen, maar de meeste vaardigheden heeft ze ontwikkeld door het doen en het lesgeven. Kwam Cicero niet eens met het citaat: “Als je wilt leren, geef dan les”?

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178