26 MEI T/M 10 JUNI 2018 • ZA + ZO 11-17 u • opening 27 mei 14.00 uur 

Anook Cléonne
TEKENINGEN EN GEMENGDE TECHNIEK

Het Blauwe Uur
Het landschap, scènes en spelers
 
Zondag 27 mei worden de nieuwe tekeningen van Anook Cléonne voor het eerst getoond in een bijzondere opstelling. Tijdens de opening om 14:00 zal er een kort gesprek als inleiding plaatsvinden met de kunstenaar.
 
“Iedereen heeft zo zijn eigen onderscheidende momenten in zijn leven.
Kantelmomenten die van vitaal belang waren voor beslissingen die je, al dan niet, bewust genomen hebt.
Momenten van grote helderheid of bijzonder inzicht.
Blauwe Uren noemt Anook Cléonne zulke momenten van wezenlijke transitie.
Kantel momenten die zij als kunstenaar binnen het project Het Blauwe uur probeert te 
be-tekenen als persoonlijke landschappen. Plaatsen waarin een nieuw licht en uitzicht zichtbaar wordt en waarin de schaal opnieuw is bepaald”.
 

Anook Cléonne studeerde cum laude af aan de Gerrit Rietveld Academie. Via de Universiteit voor Art&Design in Helsinki, waarna ze haar weg vervolgde op de Rijksakademie in Amsterdam.
Voor het éérst toont Anook tekeningen die gebaseerd zijn op haar éigen Blauwe Uur.
Haar eerdere XL tekeningen waren nog het resultaat van gesprekken die ze met ánderen voerde over hún Blauwe Uren. Nu heeft ze, na een intense teken residency in Portugal een leemlaag in haar eigen landschap uitgezocht. Met deze nieuwe serie heeft ze een onderscheid aangebracht in het narratief van Het Blauwe Uur.
De landschappen fungeren als totaalbeeld, een heel verhaal, zoals een toneelstuk, daarin zijn nu scènes en de karakters verder uitgediept in aparte tekeningen.
 
Haar nieuwste werken vinden hun oorsprong in jeugdherinneringen. Hoe je te verhouden tot je familiegeschiedenis als herinneringen minder feilbaar blijken te zijn dan je altijd dacht. Welke rollen heb je meegekregen, wat en wie bepaalt je identiteit en wanneer begint dat? Hoe nu mens te zijn en in hoeverre zijn herinneringen daarbij een last of een bron van inzicht? In haar nieuwe beelden be-tekent ze niet wat ze zich herinnerd, maar al datgene waar ze, tot haar verbazing door haar herinneringen geen toegang meer bleek te hebben.
 
Haar crowdfunding horizons voor het te realiseren Blauw Uur boek is tevens te bekijken.
 
Nieuwsgierig naar de achtergronden van haar kunstwerken en een kijkje achter de schermen van haar atelier willen?  Schrijf je dan in voor haar onregelmatige atelier beeldbrief op www.anookcleonne.nl

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178