23 T/M 25 JUNI 2017  

Kunst over de Grenzen  
MUZIEK, THEATER, KUNST


Programma

VR 23 T/M 25 JUNI 
11.00 - 17.00 uur
Expositie van schilderijen en beelden

ZA 24 EN ZO 25 JUNI
14.00 uur
Theatervoorstelling met nabespreking

ZA 24 EN ZO 25 JUNI
19.00 uur

Muziek: Bashir Asem

23 T/M 25 JUNI 2017 • 11-17 u

Expositie
SCHILDERIJEN EN BEELDEN

Moussa Ramou werd in 1970 in Syrië geboren. Zijn werk is overal ter wereld te zien o.a. in de Jordan National Gallery of Fine Arts. Momenteel is zijn werk ook te zien in Örebro, Zweden. In Nederland heeft hij al deelgenomen aan vijf exposities. Verder gaf hij in het asielzoekerscentrum in Echt via Stichting De Vrolijkheid workshops aan kinderen in het maken van beeldende kunst en nu ook in AZC Grave.

Safaa Khazal (Irak) werkte van 1990 tot 2000 als autonoom tekenaar en schilder bij het ministerie van Media en Cultuur in Irak. In 1999 voltooide hij de studie voor de fijne kunsten aan de Universiteit van Bagdad. De eerste jaren schilderde Saafa figuratief; landschappen, portretten, stillevens en verschillende onderwerpen. In Nederland kreeg zijn artistieke ontwikkeling een nieuwe impuls. Zijn belangstelling voor moderne, westerse kunst groeide en hij ging abstracter schilderen. Expressiever ook. De vakkennis uit het verleden blijft als subtiele onderstroom aanwezig: niet langer in de figuratie, maar wel in het kleurgebruik. Op deze manier legt hij verbinding tussen verleden, heden en toekomst. Hij is naast kunstenaar werkzaam voor Stichting de Vrolijkheid als Programma Coördinator voor AZC Amersfoort.

Senad Alic (geboren in Sarajevo 1960-Bosnië, opgegroeid en gewerkt in Priboj-Servië) studeerde in 1987 af aan de universiteit van Nis. Senad is al vanaf de beginjaren actief voor de Vrolijkheid. Hij heeft veel Community-Art projecten ontwikkeld voor stadswijken, diverse organisaties en bedrijven. Hij werkte voor opdrachtgevers als Pax Christi, Amnesty, de NS, Unicef, VluchtelingenWerk, FNV Kiem, Hema, Aida. Sinds vijf jaar is hij curator van de exposities bij Theater Mozaïek in Amsterdam.

Nawras Nahar komt uit Syrië en en woonde in het AZC van Grave en is daar nu nog werkzaam voor de Vrolijkheid. ‘In every place in the world, there are special times to tell stories for children or even for the older. In the ordinary evening or in celebrations and occasions. I still remember these stories from my grandmother and how they created all the magic worlds in my mind. They pushed me to own the tools to create back what I saw, to make it into a comic, painting, sculpture, illustration or idol’. 

Lujain Nahar was de eerste van kunstenaarsfamilie Nahar die op de vlucht ging voor de oorlog in Syrië. Onderweg heeft hij om alles te verwerken veel getekend op een kladblok. De beelden zijn erg ingrijpend en spreken boekdelen. Voor deze expositie is het weer de eerste keer dat hij op groot doek aan het schilderen is, na zijn vlucht uit Syrië. Het werk hiernaast is nog niet af. Maar tijdens de expositie kunt u 4 werken van hem zien. Lujain Nahar is Winner Arab Cartoon Award.

ZA 24 EN ZO 25 JUNI • 14.00 uur
Theatervoorstelling met
Hafidi Mohamed Salah (Algerije) volgde zijn opleiding aan de universiteit van Oran waar hij leerde regisseren, toneelspelen, scenario schrijven. Vanaf 1975 tot aan zijn vertrek naar Nederland met zijn gezin was hij als acteur verbonden aan de stadsschouwburg in Oran en gaf hij les op de toneelschool. Ook in Nederland werkte hij als acteur en co-regisseur aan verschillende theaterproducties en televisieseries, waaronder Wet & Waan. In samenwerking met Hakim van Sesamstraat deed hij veel kinderproducties. Hafidi speelde ook in diverse toneelstukken voor volwassenen, onder andere voor theater LantarenVenster in Rotterdam en Theater Mach. Hafidi is al vele jaren betrokken bij het werk van de Vrolijkheid. Hij is ook een van de kunstenaars die gedurende voorjaar 2012 samen met theater- en muzikantengezelschap het 5e Kwartier verhalen van bewoners uit het azc vertaalde in theatervorm. Zie ook Het nachtkastje van mijn opa.

Al het werk van de kunstenaars dat tentoongesteld wordt is te koop! Het nachtkastje van mijn opa

24 EN 25 JUNI • 19.00 u

Bashir Asem
MUZIEK voor jong en oud

Op zaterdag- en zondagavond, is er een optreden van Bashir Asem, een zanger uit Afghanistan met band, die erg bekend is binnen de Afghaanse gemeenschap en veel optredens heeft in Europa.

Hij weet op betoverende wijze harten te veroveren en culturen te verbinden, dus laat je verrassen!

Teksten worden tijdens het concert vertaald door dichteres en kunstenares Monika Vvariazz.

Stichting de Vrolijkheid

Alle kunstenaars zijn betrokken bij Stichting de Vrolijkheid, een netwerk van kunstenaars en  creatieven die zich inzet voor kinderen en jongeren in Nederlandse asielzoekerscentra. Zo ook op Asielzoekerscentrum Grave vinden er wekelijks kunstzinnige en creatieve activiteiten plaats.

Dit programma is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Grave en Wijdoenmee.Nu.  

Met dank aan Kunst in het Kerkje voor de uitnodiging en het ter beschikking stellen van ruimte en promotie.

Voor vragen over het programma of het werk van Stichting de Vrolijkheid op Asielzoekerscentrum (AZC) Grave kunt u contact opnemen met Stanley Pashouwers of Natasja de Lange Coördinatoren Vrolijkheid AZC Grave. 

Stanley@vrolijkheid.nl / natasja@vrolijkheid.nl www.vrolijkheid.nl

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178