21 MEI T/M 5 JUNI 2016 • ZA + ZO 11-17 u

Carole Witteveen
TEKENINGEN

Het werk van Carole Witteveen balanceert op de grens van de gedroomde werkelijkheid en de waan van de dag. Tekenen is voor haar als een reis, is handelen, bewegen, een zoektocht op doek en papier, techniek gebruiken en vergeten, lijnen die reizen, aftasten en bewegen.Vormen die groeien en zich als schimmels vasthechten aan het oppervlak.Het zwartsel van het houtskool als duisternis en magie. Haar werk is de taal van het verlangen. De taal van het beeld groeit met de voortgang van de tekening.Haar tekeningen worden gevoed door de literatuur. Literatuur geeft de ingrediënten om ideeën en gedachten in beelden te vertalen. Deze beelden zijn slechts schimmen in haar hoofd. Zij zijn verbonden met de gebeurtenissen van alledag, het leven om haar heen.Waarin mens en dier centraal staan , opgesloten in een landschap dat overal kan zijn. In situaties die vervreemdend lijken maar voor iedereen herkenbaar zijn.
Carole Witteveen: ‘Omdat het tekenen dicht bij mijn visuele denken ligt, is het de meest eenvoudige manier om gedachten concreet te maken. Sommige tekeningen worden gevoed door de dagelijkse realiteit, anderen door verhalen, sprookjes of krantenartikelen die voldoende associaties bieden voor het samenstellen van beelden. Door contrasten te zoeken tussen vanzelfsprekendheid , vervreemding en melancholie wil ik gelaagdheden creëren die dubbelzinnig ogen. De tekening biedt bovendien de mogelijkheid om impulsieve gedachten snel vast te leggen.’

Caroline Witteveen is docent aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, (1986–2015), beeldend kunstenaar en eigenaar van Zi-zz-ART, werkplaats voor hedendaagse Kunst in Leeuwarden. Haar werk bestaat uit tekeningen, grafiek en boeken. Tentoonstellingen in Nederland , Duitsland, België, Spanje; werk in diverse collecties.

Delen

21 MEI T/M 5 JUNI 2016 • ZA + ZO 11-17 u

Carel Lanters
BEELDEN

Carel Lanters gebruikt elementen uit de natuur en uit de cultuur als aanleiding om beelden te maken. Lanters selecteert bestaande voorwerpen (takken, flessen, bladeren e.d.) en combineert deze met een ander voorwerp en zet het om in een ander materiaal bijvoorbeeld brons of hout. Lanters heeft vele opdrachten in de openbare ruimte verwezenlijkt.

Verbinden is een belangrijk element in het werk van Carel Lanters. Een goed voorbeeld hiervan is zijn zeewierbrug in Hoorn en de tourniqet ingang bij het Amstelpark. De veelzijdige kunstenaar Lanters is niet gebonden aan een techniek of materiaal. Het concept bepaalt de uitwerking. Voor een aantal complexe situaties maakte hij monumentale werken. Maar ook integreert hij zijn kunst in het dagelijkse leven, door bijvoorbeeld straatmeubilair op een nieuwe wijze te rangschikken of te vervormen. Naast zijn opdrachtgebonden kunst ontwikkelt hij objecten, beelden en installaties voor het tentoonstellingscircuit, waarin hij ook regelmatig optreedt als curator. Recent bestudeert hij opnieuw de vroeg Christelijke bijbels zoals het beroemde boeken van Kells, Durrow, Armagh en Lindisfarne. Elementen hieruit reconstrueert hij om inzicht te krijgen in de beweegredenen van de 8ste eeuwse Ierse monniken. Dit resulteert in een aantal houten sculpturen, reliefs en schilderingen. Hij verblijft met regelmaat op een eiland aan de Ierse westkust, waar hij oude tekens reconstrueert, zoals het in steen gevonden kruis op de plek Cill na seacht nInion. Deze vorm werd gereconstrueerd in een bronzen object dat hij weer naar het eiland wil brengen. Meer hierover leest u op zijn blog.

Carel Lanters (1955) volgde zijn opleiding aan de Academie voor Kunsten in Enschede (AKI). Naast kunstenaar is hij docent beeldhouwkunst aan de ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Arnhem.

Delen

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178