Het programma van het Dokwerk Saxophone Quartet staat in het teken van levende componisten. Als je nou Mozart en Beethoven een keer aan de zijkant laat staan en de componisten van nu een stem zou geven, hoe gaat het dan deze middag klinken? Er zijn zoveel antwoorden als er mensen zijn, want iedereen staat anders in de wereld en neemt anders waar. En toch zijn er overeenkomsten, universele menselijke bewegingen die zich herhalen. Vind jij jezelf terug in de taal en verhalen van een van deze hedendaagse componisten?
Het programma
Philip Glass (*1937) zou je kunnen omschrijven als de koning van het minimalisme. In zijn ‘Quartet for Saxophones’ (1995) hoor je dat terug, maar ook dat dit werk in een oudere stijlperiode te dateren is: er is meer vrijheid, de muziek beweegt en ontwikkelt zich sneller voorwaarts, motieven worden herhaald, maar het is minder statisch.
Zijn jongere Amerikaans landgenoot David Biedenbender (*1984) schreef ‘you’ve been talking in your sleep’ (2010) gefascineerd door slaap en dromen. Geïnspireerd door de surrealistische taal die zijn echtgenote soms gebruikt als ze in haar slaap praat is dit stuk een soort dialoog tussen haar bewuste ‘ik’ en haar slapende ‘ik’.
De klank en sfeer die de Ierse Ian Wilson (*1964) in ‘so softly’ (1992) heeft gevonden is enigszins uniek in het repertoire voor saxofoonkwartet. Ingedeeld in vier secties hebben de buitenste twee het ritme van de opkomst en ondergang van de ademhaling. Het stuk zelf is meestal zachtaardig, bijna als een slaapliedje, met een gevoel van verschijnen uit, en verdwijnen in het niets. De titel van het stuk is geïnspireerd door de blijkbaar heel zachte stem van de componist.
De jongste componist op het programma is de Iraanse Ramin Amin Tafreshi (*1992), die op het Conservatorium van Amsterdam heeft gestudeerd en een dierbare vriend van het kwartet is. ‘Negarehaye Rangin’ (2020) betekent ‘kleurrijke impressies’. Ramin laat zich inspireren door de verhalen, melodieën en harmonieën in Iraanse folkmuziek, verwerkt deze en laat uiteindelijk weer een verhaal in zijn eigen individuele compositorische taal horen. Het resultaat is een rijke samenkomst van de culturen van oost en west.
Om het programma afteronden zal toch nog een componist klinken die al aan het begin van het 20e eeuw heeft geleefd. Hoe dan ook voelt de muziek van de Duitse Kurt Weill (1900-1950) uit zijn ‘Dreigroschenoper’ (1928) nog steeds levendig en actueel. Zijn kritiek aan de corrupte kapitalistische gezelschap, invloeden van de jazz muziek en de uitgelaten sfeer van de salon en dans muziek vangen de ‘Zeitgeist’ van jaren twintig. De melodieën zijn ook de minder associeerden met klassieke muziek wel bekend en laten tot vandaag mensen mee neuriën en wippen. Muziek voor iedereen!
Het quartet
Het Dokwerk Saxophone Quartet is een jong en energiek kamermuziek ensemble gevormd in 2019. Oorspronkelijk uit vier verschillenen hoeken van de wereld hebben zich de vier leden, Lisa Schreiber, Jen-Hong Wu, Ileana Termini en Pedro Silva, in het cultureel vibrant Amsterdam samen gevonden, waar ze momenteel aan het Conservatorium met de Nederlandse saxofoon coryfee Arno Bornkamp studeren. Als deel van hun internationaal vermaard saxofoonklas hebben ze al in de grote zaal van het Concertgebouw enhet Muziekgebouw aan ’t IJ gespeeld.
In september 2022 vond de tweede editie van het Kamermuziek Concours Gelre plaats. Dokwerk Saxophone Quartet won de eerste prijs én de Podiumprijs. Het kwartet kreeg als prijs drie masterclasses en de mogelijkheid om een lunchconcert te verzorgen in de grote zaal van Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen.
Het Dokwerk Saxophone Quartet speelt voor saxofoonkwartet geschreven muziek, variërend van het prille begin van het genre in Frankrijk gedurende het begin van de 20ste eeuw tot de meeste recente ontwikkelingen in het Nederlandse muzieklandschap.
Het kwartet bestaat uit: Lisa Schreiber (sopraan), Jen-Hong Wu (alt), Ileana Termini (tenor) en Pedro Silva (Bariton). Ze studeren alle vier aan de bacheloropleiding Saxofoon Klassiek bij Arno Bornkamp. Kamermuziek Concours Gelre is een landelijk concours dat muzikaal talent stimuleert en klassieke ensembles onder de aandacht brengt. De jury voor editie 2022 bestond uit: Bart van de Roer (Pianist), Alena Walentin (Fluitist), Maria Milstein (Violist), Kenne Peters (Namens De Vereeniging).
Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178