Op woensdagavond 30 juli en donderdagavond 31 juli staan twee opkomende wereldtalenten klaar om u te betoveren met hun klassieke muziek in het Vincentiuskerkje in Velp bij Grave. Deze concerten zijn onderdeel van het Internationale Muziekzomer- en Pianofestival NiederRheinLande, waarbij Stichting Kunst in het Kerkje als gastheer optreedt voor deze bijzondere avonden.
De concerten beginnen om 20.00 uur en vinden plaats in het Vincentiuskerkje Velp, Pastoor Loefsweg 1. Toegang is gratis en reserveren is niet nodig. Echter, gezien de beperkte capaciteit van 80 zitplaatsen, hanteren we het principe 'wie-het-eerst-komt...'. Daarom openen we de deuren van de kerk al om 19.30 uur, zodat u rustig kunt plaatsnemen en kunt genieten van een drankje terwijl u wacht op het begin van het concert.
Hoewel de toegang gratis is, vragen we vriendelijk om een bijdrage aan de muzikanten, die met de pet zullen rondgaan om hun studie en deze masterclass te bekostigen. Gelieve contant geld mee te nemen voor deze donaties.
PROGRAMMA 1
Brahms (1833-1897)
7 Fantasien, Op. 116
Schumann (1810-1856)
Fantasie in C major, Op. 17
Of (nog nader te bepalen)
ROGRAMMA 2
J.S. Bach (1685-1750)
Toccata in C minor, BWV 911
J.S. Bach (1685-1750)/ S. Feinberg (1890-1962)
Largo from Organ Triosonata No. 5, BWV 529
Rachmaninov (1873-1943)Sonata No. 1 in D minor, op. 28
Daniils Mickevičs, geboren in 2003, is een Letse pianist die momenteel studeert aan de Ingesund School of Music in Zweden bij Professor Julia Mustonen-Dahlkvist en aan de Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music bij Professor Sergejs Osokins. Hij begon op 7-jarige leeftijd piano te leren aan de Pāvuls Jurjāns Music School onder Ludmila Kiseļenko. Van 2018 tot 2022 vervolgde hij zijn opleiding aan de Emīls Dārziņš Music School bij Professor Ilze Treija. Daniils is laureaat van verschillende nationale en internationale pianowedstrijden. In 2023 won hij de eerste prijs bij de Jāzeps Vītols International Piano Competition. In 2024 kreeg hij een speciale prijs voor de beste uitvoering van een Chopin-etude tijdens de Concours International de Piano d'Épinal in Frankrijk. Hij trad op in Letland, Litouwen, Estland, Rusland, Servië, Duitsland, Nederland, Zweden en Denemarken. Als solist speelde hij met orkesten zoals het Liepāja Symphony Orchestra en het European Youth Symphony Orchestra. Daarnaast nam hij deel aan masterclasses met Yefim Bronfman, Peter Jablonski, Matti Raekallio, Ewa Kupiec, Anna Malikova, Ian Fountain, Geoffrey Douglas Madge en anderen.
PROGRAMMA 1
W.A. Mozart (1756-1791)
Fantasia in D minor, KV 397
Rondo in D major, KV 485
Variations in C major, KV 179 on a Minuet by Fisher
Sonata in C major, KV 279
Fr. Chopin (1810-1849)
Variations in B-flat major, Op. 2 on „La ci darem la mano“ by Mozart
Of (nog nader te bepalen)
PROGRAMMA 2
W.A. Mozart (1756-1791)
Variations in C major, KV 179 on a Minuet by Fisher
Fr. Chopin (1810-1849)
Variations in B-flat major, Op. 2 on „La ci darem la mano“ by Mozart
Rachmaninov (1873-1943)
Six Moments Musicaux Op.16
Edwin Szwajkowski werd geboren in 1994 in Vilnius, Litouwen. Hij begon zijn muzikale opleiding aan de Fryderyk Chopin Universiteit voor Muziek in Warschau, waar hij zijn bachelor-diploma behaalde onder leiding van Prof. Alicja Paleta-Bugaj. Vervolgens studeerde hij met een master aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf bij Prof. Georg Friedrich Schenck en Paolo Giacometti. Na zijn afstuderen werd hij toegelaten tot het concertopleidingprogramma bij Paolo Giacometti. Momenteel vervolgt hij zijn concertexamenstudie aan de Hochschule für Musik und Theater Hamburg bij Prof. Anna Vinnitskaya.
Szwajkowski heeft in de loop van zijn carrière talloze prijzen en onderscheidingen ontvangen. Hij is laureaat van de Internationale Chopin Piano Competitie in Narva, de Sint-Petersburg Piano Competitie en de M.K. Čiurlionis Piano Competitie in Vilnius. Hij was finalist bij de Internationale Chopin Competitie in Hannover en won de Internationale Chopin Piano Competitie in Mariánské Lázně, Tsjechië. Daarnaast ontving hij derde prijzen bij de Rometsch-wedstrijd in Düsseldorf en de Mozart Piano Competitie in Aken. Bij de Vitols Jazeps Piano Competitie was hij finalist en ontving hij de speciale prijs voor de beste interpretatie van Vitols’ werken.
Hij trad op in vele landen, waaronder Litouwen, Polen, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, China, en in Noord- en Oost-Europa. Als solist speelde hij met vooraanstaande orkesten in Tallinn, Narva, Kielce, Sint-Petersburg, Moskou en Vilnius, evenals met het Poolse Radio Orkest en het Noord-Boheemse Symfonieorkest. Zijn optredens werden uitgezonden door de Litouwse nationale radio en televisie (LRT), en hij werd door de Litouwse president geëerd voor zijn uitmuntende artistieke prestaties.
Dit is de derde jaar dat Stichting Kunst in het Kerkje deelneemt aan de reeks concerten van dit pianofestival. Van 20 juli tot en met 3 augustus 2025 vindt in Kleef (Duitsland) de achttiende editie plaats van de Internationale Muziekzomer Campus Cleve en het Euregio Rijn-Waal Pianofestival. Tijdens dit unieke evenement komen 33 uitzonderlijk getalenteerde jonge pianisten uit 20 landen samen voor intensieve masterclasses en geven zij meer dan 140 openbare concerten op bijzondere locaties in de Duits-Nederlandse grensstreek.
Centraal staan de prestigieuze KAWAI “Heinrich-Neuhaus” Masterclasses, onder leiding van internationaal gerenommeerde pianodocenten zoals Ewa Kupiec, Anna Malikova, Bernd Goetzke, Grigory Gruzman en artistiek leider Boguslaw Jan Strobel. Ook improvisatie en kamermuziek krijgen een prominente plaats binnen het programma.
Wat het festival bijzonder maakt, is de combinatie van hoogstaand onderwijs met podiumervaring: studenten krijgen niet alleen les van topdocenten, maar brengen het geleerde direct in de praktijk tijdens het festival. Dankzij vrij toegankelijke concerten en giften van het publiek wordt mogelijk gemaakt dat ook minder draagkrachtige studenten kunnen deelnemen.
De organisatie is in handen van de stichting Klavierfestival NiederRheinLande – Pianofestival NederRijnLand e.V., in nauwe samenwerking met o.a., de Wasserburg Rindern, de stad Kleef, Euregio Rijn-Waal, Interreg en diverse culturele instellingen en gemeenten in de Euregio Rijn-Waal.
‘Muziek verbindt, over grenzen heen’, aldus de organisatie. “Juist in een tijd van spanningen en verdeeldheid willen wij met dit festival laten zien hoe krachtig kunst kan zijn als brug tussen mensen en culturen.”
De toegang tot alle concerten is gratis.
Een vrijwillige gift aan de muzikant aan het einde van het concert wordt op prijs gesteld.
Het volledige programma en deelnemende musici vindt u op: www.musiksommer-cleve.eu
Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178