ZATERDAGAVOND 18 DECEMBER 2021 • 20.15 uur

Byzantijns koor Gospodi - gaat niet door
muziek van de Slavisch-Byzantijnse liturgie

Dit concert GAAT NIET DOOR

Het ensemble Gospodi werd in 1982 opgericht door Herman Elegast (tenor) en Guido Cassiman (bariton).
Samen met Jos Simal (bariton) en Paul Nieuwdorp (bas) begon hun ontdekkingsreis doorheen de muziek van de Slavisch-Byzantijnse liturgie. De nauwgezette selectie van partituren vroeg van meet af aan ijverig speurwerk in een tamelijk gesloten wereld.
De beheersing van de uitspraak, de vertaling van de liturgische teksten en de juiste interpretatie van de muziek brachten Gospodi in nauw contact met slavisten, iconografen en de monnikengemeenschap van Chevetogne.

Byzantijnse gezangen
Gospodi is gespecialiseerd in Slavisch-byzantijnse gezangen, een unicum in België. Deze a capella muziek vindt haar oorsprong in de Byzantijnse liturgie en de Slavische koortraditie. In de afzondering en vooral in de stilte van de kloosters ontwikkelde zich ‘het gezongen woord’: Het zijn meestal psalmen, hymnen en gebeden in het Kerkslavisch, rijk aan bijbelse symboliek. Magistrale koorwerken van componisten als Tsjaikovski, Bortnjanski en Archangelski worden door het kwartet uitgevoerd in een eigenzinnige, subtiele samenzang die geen mens onberoerd laat en die uitnodigt tot verstilling en verdieping.
Hun zoektocht naar nieuwe partituren bracht hen in contact met slavisten en  theologen die het ensemble ondersteunen bij de beheersing van de uitspraak, de vertaling van de liturgische teksten en de interpretatie van de muziek.

Sinds 2005 bestaat het kwartet uit Pieter Stevens (altus), Michaël Wittoek (tenor), Wenceslaus Mertens (bariton) en Frederik Meireson (bas). Gospodi heeft vier eigen cd-opnames op het palmares en wordt inmiddels gewaardeerd in binnen- en buitenland.
Met het programma “Veličit” (Mijn ziel verheft de Heer) brengt Gospodi een bloemlezing van de Slavische kerkmuziek met de focus op de “Bogoroditse” - de “Moeder Gods” - Maria, die in de liturgie en de spiritualiteit van het Oosten een prominente plaats bekleedt.

Een geluidsfragment
Meer informatie over Gospodi

 

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178