ZONDAG 25 NOV 2018 • 14.30 uur

Concert Sophie Cavez en Baltazar Montanaro
ACCORDEON & VIOOL

Entree € 15,00

Door omstandigheden gaat dit conert helaas niet door, wordt doorgeschoven naar 2019.
Er wordt naarstig gezocht naar een alterntief.

Het duo Sophie Cavez (diatonisch accordeon, België) en Baltazar Montanaro (viool, Frankrijk-Hongarije) presenteren een muzikale reis door Europa. Via Estland naar Zweden en door naar Hongarije met een tussenstop in Bretagne. Vervolgens een exotisch uitstapje over de oceaan naar Québec om te eindigen met een slaapliedje uit Macedonië. Een concert van grootse muzikanten die de muziek heel fijntjes en klein weten neer te zetten op het podium.

Bij dit concert zijn het de viool en de accordeon die je betoveren met harmonieuze melodieën uit diverse culturen. Ook met enkele eigen composities, waarvan het nummer Kaks Kirikut geïnspireerd is door het verblijf van Baltazar Montanaro in Estland. Baltazar bespeelt overigens ook een baritonviool, een viool die een slag groter is dan zijn reguliere instrument. Er zijn er slechts tien van op de wereld. Dit instrument is gebouwd in Marseille, laat een mooi apart donker geluid horen, dat een beetje doet denken aan een cello en voegt een extra dimensie toe aan het hechte samenspel tussen diatonisch accordeon en viool. En lage tonen komen altijd mooi tot hun recht in ons kerkje.

Het duo geeft zijn eigen invulling aan de noten, met een flinke dosis romantiek en zwierigheid. Voor de keuze van hun muziek laten zij zich inspireren door traditionele ‘deunen’, waar ze vervolgens hun eigen sausje overheen gieten. De klank blijft echter herkenbaar. Bijvoorbeeld in de Reel Des Eskimos (André Alain) herbergt de Canadese muzikale traditie van Québec, al werd de intro geschreven door de Franse vader van Baltazar, Miquèu Montanaro. De Cmoll Vals is dan weer een compositie van de Zweedse Josefina Paulson, oorspronkelijk gespeeld op een ‘nyckelharpa’. Als je bedenkt dat dat een soort viool is met toetsen, is de intiem spannende uitvoering door viool en diatonisch accordeon niet eens vergezocht. Een licht experimentele intro gaat vooraf aan het nummer Usual Happiness, oorspronkelijk van het Poolse gezelschap ‘Kroke’ (die het spelen in een bezetting van viool, accordeon en contrabas), en gewoon lekker vrolijk met getokkel en melodie op de viool over de ritmes van de accordeon is Minha Galera, gekozen uit het zonnige repertoire van Manu Chao.

website

YouTube

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178