ZONDAG 25 MRT 2018 • 14.30 uur

Maria De Fátima - UITVERKOCHT!
FADO

Entree € 15,00

UITVERKOCHT

Noite de Fado

Maria de Fátima is meer dan alleen een Fado-zangeres: een ‘Fado-fenomeen’. Geboren in 1961 in een volksbuurt van Lissabon (Boavista), begon ze op 10-jarige leeftijd in het openbaar te zingen. In 1974 won ze op 13 jarige leeftijd (!) de belangrijkste competitie in de wereld van Fado: De 'Grande Noite do Fado'. Daarna stond haar leven op zijn kop: met haar eerste show de 'Miúda de Boavista' (Little Girl from Boavista) toerde ze door Portugal en reisde ze naar het buitenland. Ze nam LP's op en moest stoppen met school, zong in theaters, casino's en gala's. Ook zong ze met grootheden als Amália Rodrigues, Camané en Fernando Mauricio.

Toen verdween ze plotseling van het ‘podium’ (in 1981). Alleen haar moeder wist dat Maria naar Amsterdam was geëmigreerd. Ze leefde hier in Nederland een ​​rustig gezinsleven, met af en toe een optreden bij kleine gelegenheden. Pas in 2001 besloot ze weer op te gaan treden en veroverde ze de theaters in Nederland, België en Duitsland. In die tussentijd heeft  Maria de Fátima nog wel 6 albums opgenomen!

In de 40 jaar van haar carrière heeft Maria een breed repertoire opgebouwd van traditionele Fado, liederen die ze zelf schreef of speciaal voor haar werden geschreven, de zogenaamde 'Fado canção' op de manier van Amália Rodrigues en Dulce Pontes. Maar ook een repertoire dat verder gaat dan de context van Fado: het maakt niet uit of ze Jaques Brel, Diana Ross of Maria Bethania interpreteert - vanaf het moment dat Maria begint te zingen, verandert alles in Fado! Volgens haar is Fado een manier om te voelen, een manier om jezelf te uiten, kortom: een manier van leven.

De laatste tijd had Maria een aantal gecombineerde shows met mannelijke zangers Thé Lau, Fernando Lameirinhas en Miguel Ramos. In haar eigen show wordt ze altijd vergezeld door Daniel Raposo (Portugese gitaar), Hans van Gelderen (klassieke gitaar) en Felix Hildenbrand (doublebass).

Op 6 september 2016 werd Maria benoemd tot lid van de Orde van Infant Henry de Navigator, hiervoor uitgenodigd door de president van Portugal zelf, om haar verdiensten voor de cultuur van haar moederland te eren!

Meer informatie over Fado-muziek: www.fado.nu

YouTube

Pastoor Loefsweg 1 Velp-Grave (NB) | info@kunstinhetkerkje.nl | RSIN/Fiscaal nummer: 816692178